Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2019  
         
  Articol:   RAPPRESENTAZIONI DIABOLICHE NEI LIBRI ROMENI ANTICHI (SECOLI XVI-XIX) / DIABOLICAL REPRESENTATIONS IN THE EARLY ROMANIAN BOOKS (16TH-19TH CENTURIES) / REPREZENTĂRI DIABOLICE ÎN CĂRŢILE ROMÂNEŞTI VECHI (SEC. XVI-XIX).

Autori:  CORNEL TATAI-BALTĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2019.10

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 203-225
VIEW PDF: FULL PDF

Cărțile românești vechi (1508-1830) conțin foarte puține ilustrații, gravate îndeosebi în lemn, dar și în metal, în care întâlnim reprezentări diabolice. Dintre acestea, apărute în diferite cărți și centre tipografice din Țara Românească, Moldova și Transilvania, am selectat un număr de treisprezece imagini revelatoare.
În grafica de carte românească veche, diavolul are aspect de om, dar cu coarne, în afară de care mai poate avea gheare, aripi și coadă. El este imaginat deopotrivă sub formă de șarpe, de balaur sau ca animal hibrid. În unele cazuri, gura imensă a monstrului, cu colți puternici, larg deschisă semnifică gura iadului, gata să înghită păcătoșii.
Pe diavol îl întâlnim în compozițiile Coborârea la iad, Judecata de apoi, Adam și Eva, teme foarte cunoscute în repertoriul iconografic european, în contextul unor subiecte îndrăgite în arealul românesc și zona balcanică: Sfântul Gheorghe omorând balaurul, Scara lui Ioan Climax, cât și în alte imagini.

Cuvinte cheie: xilogravură, gravură în metal, diavol sub aspect de om, balaur, șarpe, animal hibrid, Judecata de apoi, Noul testament
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă